De hofjes in Haarlem

Haarlem staat bekend als de stad met hofjes. Ooit waren het er 40, nu zijn er nog 20 te vinden in en buiten het Haarlemse centrum.

De Hofjes zijn van de 13e tot in de 19de eeuw gebouwd. Het hofje van Bakenes is het oudste hofje en werd in 1395 gesticht. De hofjes waren bedoeld voor behoeftige ouderen en bejaarde vrouwen die in kleine huisjes rond een als tuin ingerichte binnenhof werden gehuisvest.

Vaak werd de toegang gevormd door een poort. Soms herinnert alleen de poort nog aan de plek waar ooit een van de hofjes lag. Op andere plaatsen is de poort verdwenen en kijkt u nu zo het hofje in.

Elk hofje heeft zo zijn eigen verhaal en bijzondere uiterlijk. Nu zijn de hofjes, naast een plek om te wonen, een toeristische trekpleister. Vandaag de dag worden de hofjes nog steeds bewoond. Daarnaast vinden veel mensen het leuk omd e hofjes te bezoeken. Zelfstandig, of leuker met een gids, met GPS of lekker actief met steps of op de fiets tijdens bijvoorbeeld een groeps- of bedrijfsuitje of een familiedag.

Bijna alle Haarlemse hofjes zijn tussen 10.00 en 17.00 vrij toegankelijk. Maar let op: de hofjes met poort zijn op zondag gesloten!


Comments are closed.