7 Tips voor de gemeente Haarlem

Gemeente Haarlem en 7 tips.

Als je Haarlem bezoekt dan moet je de gemeente niet verlaten voor je dit hebt gezien:

– De Amsterdamse Poort gebouwd in 1355. Deze poort is nog als enige over van de twaalf poorten die er ooit waren. Ze zijn gebouwd bij de eerste vergroting van de gemeente Haarlem. Het is een Rijksmonument en een vestigingswerk. (foto) De poort bestaat uit een hoofdgebouw met aan weerzijden twee achthoekige torens.

– De hofjes van Haarlem zoals bijvoorbeeld het Bakenesserhofje in de Wijde Appelaarsteeg of Hofje van Staats aan de Jansweg. De hofjes zijn tussen de 13 e en 19 e eeuw gebouwd. De hofjes werden gebouwd voor bejaarde vrouwen en behoeftige ouderen. Het waren kleine huisjes rond een als tuin bedoelde binnenplaats. Vaak kon je er alleen binnen komen via een poort. Een veilige beschermde groene omgeving. Een punt van rust in de drukte van de stad. Nu komen veel mensen kijken in de hofjes en dat mag. Ze zijn open tussen 10 en 17 uur, alleen die met een poort zijn op zondag nog gesloten.

– Het gebouw van de Toneelschuur, ontworpen door striptekenaar Joost Swarte. In 1996 ontwierp de internationaal vermaarde Haarlemse striptekenaar Joost Swarte een schetsplan voor de nieuwe Toneelschuur met een prachtige schuine glasgevel. De feestelijke opening vond plaats in mei 2003. Het gebouw is anders dan de gebouwen er om heen maar hoort er wel bij.

-Drogisterij van der Pigge en V&D aan de Verwulft, de drogisterij wilde de grond en winkel niet verkopen en het filiaal van V en D moest toen om het gebouw heen bouwen. Sinds 1934 zijn deze twee winkels een soort van Siamese tweeling.

-Het Frans Hals museum aan het Groot Heiligland. De schilder Frans Hals was de bekendste Haarlemse schilder uit de beroemde Gouden Eeuw. In het museum zien we een deel van zijn grootste en zijn beste schilderijen zoals zijn schuttersstukken en zijn regentenportretten.

-Vleeshal op de Grote Markt. Vroeger kon men daar Vlees kopen en nu kan men er naar kunst kijken.  Het centrum zet zich in om hedendaagse en moderne kunst te laten zien en dat doen ze goed! Uit onderzoek blijkt dat de Hallen door Kunstbeeld op nummer 1 staat in 2011 als het gaat de programmering.

-Spoorwegstation van de gemeente Haarlem, het enige station in Nederland dat is gebouwd in Art nouveau of Jugendstil stijl. Bijzonder is ook de twee verschillende in- en uitganggebouwen en de wachtkamers en restauratie op het eilandperron. Het station werd geopend in 1839.

haarlem bij nacht

Klik hier!